Najmlađi dio tima – srednjoškolska praksa i ferijalni posao

Ovaj tjedan se završava 9-mjesečna praksa učenika smjera CNC operater Srednje škole Stolac. Leon, Marko i Petar su dva puta tjedno po 6 sati sudjelovali u programu stručne prakse, gdje su obišli sve odjele proizvodnje, odjele razvoja novih proizvoda te održavanja. Njih trojica su se prijavili i za ferijali posao, pa pošto ostaju s nama preko ljeta, kratko smo razgovarali s Petrom i Markom o dojmovima na praksi i planovima za dalje.

Kako je organizirana praksa za vaš smjer? 

Petar: Praksa u mojoj školi je obavezna u 2. i 3. godini, dva puta tjedno po 6 sati. Učenici mogu ju raditi u radionici u školi, a mogu i u nekoj firmi. Moja dva prijatelja iz razreda i ja radimo ove godine praksu u MA-COM-u.

Tko vam je bio mentor na praksi? 

Marko: Moj mentor na praksi je Dario Babić. Dario radi u odjelu održavanja i automatizacije. Popravlja kvarove i radi s kolegama na izradi raznih elemenata za automatizaciju proizvodnje.

Petar: Kolege su sve odlične, ali najviše mi se svidio Dario jer svoje znanje prenosi na nas, uvijek je bio spreman pomoći i objasniti.

Što vam je bilo najzanimljivije učiti tijekom prakse?

Petar: U proizvodnji mi je najzanimljivije pratiti strojeve koji rade i kako su povezani sa sustavima za pakiranje. Učili smo o pojedinačnim strojevima i kako funkcioniraju.

Marko: Iako je rad na CNC laseru povezan najviše s našim smjerom, u proizvodnji najzanimljivije mi je tiskanje dozatora.

Koji su vam budući planovi? 

Marko: Poslje srednje škole želio bih se zaposliti, u bližoj budućnosti nemam namjeru ići na fakultet. Posao preko ljeta nastavljam u Ma com-u jer mi se sviđaju kolege i posao koji radim.

Petar: I ja ostajem raditi ferijalno. Sviđaju mi se i kolege – s njima se redovno družimo.

Trenutno su otvorene prijave za ferijalni posao. Prijavu možete pronaći na linku: https://forms.gle/z8mjoastjXHx22ou8 . Za više informacija, javite se na e-mail adresu: info@ma-com.net