Brizganje 101

Brizganje je proizvodna tehnika koja se koristi za izradu plastičnih proizvoda.

Zagrijana i rastopljena plastika koja se nalazi u ”šneki” brizga se pod visokim tlakom u kalup gdje poprima zadani oblik. Proizvod se potom hladi, skrućuje i izbacuje iz kalupa uz pomoć izbacivača. Kalup je izrađen od čelika ili aluminija po dimenzijama završnog proizvoda.

Brizganje unutar  MA-COMa koristi se za proizvodnju naših najprodavanijih proizvoda poput:

Dozatora za lijekove, Posuda za uzorke,  Kutija za aparatić, Špatula, itd.

Povjest injekcskog prešanja

Braća Isaiah i John Hyatt izumili su i patentirali prvi stroj za brizganje 1872. U početku industrija brizganja sporo se razvijala. Na prvim brizgalicama proizvodili su se predmeti poput: češljeva za kosu i gumbova, radili su na jednostavnom mehanizmu koji je kasnije poboljšan od strane njemačkih znanstvenika koji su stvorili manje zapaljive otopine razvijanjem topljivih oblika acetata celuloze.

Tijekom Drugog svjetskog rata popularnost plastičnih proizvoda je rasla  zbog potražnje za velikim količinama isplativih proizvoda. Ove prednosti pokazale su se vrlo učinkovite i ubrzo nakon toga plastični proizvodi postali su sastavni dio modernog gospodarstva.

Sljedeći veliki izum bio je stroj sa ekstruzijskim vijkom Jamesa Watsona Hendryja. To je omogućilo veću kontrolu nad procesom ubrizgavanja, što je zauzvrat omogućilo proizvode veće kvalitete. Njegov sljedeći izum bio je dodavanje plina u proces proizvodnje što je omogućilo stvaranje šupljih, dugih i složenih proizvoda. Do 1979 godine industrija plastike je prestigla čeličnu industriju. 

Proces brizganja

Svaka brizgalica se sastoji od tri dijela:

  • Jedinice brizganje
  • Kalupa
  • Jedinica za stezanje

Jedinica za brizganje priprema plastiku prije brizganja. Topi granulat, miješa boju, i priprema dozu.

Kalup omogućuje dobivanje zeljenog oblika proizvoda.

Jedinica za stezanje omogućava brizganje u kalup od visokim tlakom.

Proces brizganja odvija se u ciklusima. Jedan ciklus počinje zatvaranjem kalupa  i završava sa otvaranjem i izbacivanjem proizvoda. Rastopljna plastika nastaje od tvrdih plastičnih granula (Granulata) koje se dodaju u lijevak brizgalice. Priključen uz lijevak nalazi se dozator boje koji dodaje unaprijed određenu količinu boje direktno u lijevak gdje se miješa sa granulatom. Granulat se topi unutar cilindra (šneke) i dalje se kreće do mlaznice uz pomoć ekstruzijskog (pužnog) vijka.

Rastopljena plastika preko mlaznice popunjava zatvoreni kalup pod visokim pritiskom. Nakon što se kalup popuni  počinje proces hlađenja. Hladna plastika se odvaja od vruće plastike u mlaznici, pužni vijak se zaustavlja dok se granule u cilindru ne rastope. Kalup se otvara i pomoću izbacivača izbaciva ohlađeni proizvod. Prazani kalup se potom ponovo zatvara i sprema za idući ciklus.

Brizganje unutar MA-COMa

Unutar MA-COMa koriste se tri vrste brizgalica:

  • Hidraulične
  • Hibridne
  • Električne

Osnove rada na brizgalicama uče se vrlo brzo i operater je u mogućnosti raditi samostalno na stroju nakon tjedan dana.  Zainteresirane osobe  imaju mogućnost dalje razvijati svoje znanje učeći detaljnije o stojevima, njihovim mogućnostima, održavanju i podešavanju.